Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η Βαρύτητα της Σελήνης στην Ωριαία Αστρολογία

Από την Μυρτώ Φρέντζου


Γενικά

Η Σελήνη είναι ένα από τα τρία πιο σημαντικά σημεία σε έναν ωριαίο χάρτη, μαζί με τον Ωροσκόπο και τον κυβερνήτη του Ωροσκόπου. Τα τρία αυτά σημεία αποτελούν τους σημειοδότες του ερωτήματος και κατά την ανάλυση και ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη αφού ελεχθεί ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου σε σχέση με τον κυβερνήτη του ερωτήματος, η σκυτάλη περνά στην εξέταση της Σελήνης.
Στην περίπτωση που οι δύο προαναφερθέντες δείκτες δεν σχηματίζουν όψη μεταξύ τους αναλύουμε τη σχέση της σελήνης με το ζητούμενο, μιας και η σελήνη συμβολίζει τον ερωτώντα και ιδίως την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση αυτού. Τα ερωτήματα που μας απασχολούν σε σχέση με τη Σελήνη είναι:
-      Είναι δυνατή; (η ζωδιακή της θέση, η οικοθεσία της, κτλ)
-      Είναι σε υποδοχή με το ζητούμενο; (αμοιβαία υποδοχή, μικτή αμοιβαία υποδοχή)
-      Κάνει όψη με το ζητούμενο; (σύνοδο, εξάγωνο, τετράγωνο, τρίγωνο, αντίθεση)

Ζωδιακή θέση  Σελήνης

Η Σελήνη βρίσκεται σε κυριαρχία στο ζώδιο του Καρκίνου, σε έξαρση στον Ταύρο (απόλυτη έξαρση 3ο του Ταύρου), σε αδυναμία στον Αιγόκερω και σε πτώση στο ζώδιο του Σκορπιού (απόλυτη πτώση στις 3ο του ζωδίου).

Οικοθεσία της Σελήνης

Η θέση της Σελήνης στον 3ο οίκο θεωρείται μια ευνοϊκή θέση για εκείνη λόγω του ότι στον οίκο αυτό βρίσκεται στη χαρά της κι έτσι της δίνεται η ευκαιρία να δράσει. Ο τρίτος οίκος είναι ο φυσικός οίκος των Διδύμων και σχετίζεται εκτός των άλλων και με τις επαφές με κόσμο και την επικοινωνία. Η Σελήνηείναι ένα ζώδιο που αγαπάει το ‘κοινό’ κι έτσι στον οίκο αυτό μπορεί να εκφραστεί και δώσει τα καλά της στοιχεία.


Όψεις τις Σελήνης

Οι όψεις που σχηματίζει η σελήνη μέσα στον ωριαίο χάρτη με τους υπόλοιπους πλανήτες είναι πολύ σημαντικές και μας δίνουν ενδείξεις για την εξέλιξη του ζητούμενου. Οι όψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντιστοιχούν σε παρελθοντικά γεγονότα. Οι προσεγγίζουσες όμως όψεις είναι εκείνες από τις οποίες παίρνουμε στοιχεία για το ερώτημα που μας ενδιαφέρει. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι μεγάλης σημασίας είναι και η τελευταία όψη της Σελήνης, η οποία κατά κάποιο τρόπο αφήνει την ‘επίγευση’ των γεγονότων, ανεξαρτήτως τελικής έκβασης.

Σελήνη σε κενή πορεία

Όταν η Σελήνη δε σχηματίζει καμία όψη μέχρι να αλλάξει ζώδιο τότε λέγεται ότι η Σελήνη βρίσκεται σε κενό πορείας, μια θέση που ως επί το πλείστον δηλώνει ότι δεν έχουμε καμία εξέλιξη ως προς το ζητούμενο και τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Παρόλα αυτά, στον κανόνα αυτό υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Έτσι, όταν η Σελήνη βρίσκεται στα ζώδια της κυριαρχίας και της έξαρσής της (δηλ. Καρκίνος, Ταύρος) αλλά και στα ζώδια του Δία (δηλ. στον Τοξότη και τους Ιχθύες, τα ζώδια της κυριαρχίας του) το κενό πορείας δεν θεωρείται ανατρεπτικό. Επίσης, στην περίπτωση που οι σημειοδότες του ερωτήματος είναι πολύ δυνατοί, είναι σε αμοιβαία υποδοχή, κτλ κατέχουν δηλαδή θεμελιώδεις και συμπτωματικές δυνάμεις, τότε το κενό πορείας της Σελήνης δεν θεωρείται απαραίτητα εμπόδιο στην θετική έκβαση του ζητούμενου. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σελήνη δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε κενό πορείας όταν κατά την έλευσή της στο επόμενο ζώδιο κάνει όψη με πλανήτη στις 3ο πρώτες μοίρες.

Σελήνη στην καμένη ζώνη

Μια πολύ σημαντική θέση για τη Σελήνη σε ένα χάρτη Ωριαίας Αστρολογίας είναι όταν εκείνη βρίσκεται από την 15η μοίρα του Ζυγού έως την 15η μοίρα του Σκορπιού. Στη θέση αυτή η Σελήνη θεωρείται ότι βρίσκεται στην ‘καμμένη οδός’ και αποτελεί αρνητική ένδειξη τόσο για την συναισθηματική κατάσταση του ερωτώντα όσο και για την εξέλιξη του ζητούμενου.

Σελήνη στις πρώτες και τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου

Όταν η Σελήνη σε έναν ωριαίο χάρτη βρεθεί στις αρχικές μοίρες ενός ζωδίου, και συγκεκριμένα στις 3ο πρώτες θεωρούμε ότι κάτι θα εξελιχθεί, κάτι ξεκινάει κάτι είναι ‘στα σκαριά’. Αντιθέτως, όταν η Σελήνη βρίσκεται στις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου, και συγκεκριμένα στις 3ο τελευταίες, θεωρούμε ότι κάτι ολοκληρώνεται, κάτι τελειώνει.

Μυρτώ Φρέντζου